top of page

GUIDE: DEN PERFEKTA ROADTRIPEN I SKOTTSKA HÖGLÄNDERNA (1 VECKA)



Ända sedan jag var liten har jag älskat Skottland, och framför allt Högländerna. Vi var här många gånger som små med mamma, pappa, mormor och morfar och det har alltid haft en speciell plats i mitt hjärta. Naturen, människorna, kulturen och historian är sådant som gör att jag aldrig tröttnar på att besöka denna plats.


För ett tag sedan var Skottska Högländerna ett ganska ovanligt resemål, men sedan Outlander hade premiär är det fler och fler som hittat den denna magiska plats vilket gör mig så himla glad. Här kommer min kompletta guide till 1 veckas roadtrip i de Skottska Högländerna, med allt det bästa ni inte får missa!



BRA ATT VETA

  • BIL: För att ta sig runt till de bästa platserna i Skottska Högländerna är bil ett måste. Tänk på att de har vänstertrafik här samt att vägarna är väldigt smala emellanåt, så se till att ni har en erfaren förare bakom ratten.

  • NÄR SKA MAN ÅKA: Min favorittid att besöka Skottland är på hösten, men jag har även varit där på våren och sommaren vilket också är fantastiskt. Jag skulle undvika den värsta vintern då det kan bli halt och svårt att ta sig fram på de små vägarna genom bergen.

  • VÄDER: Vädret i Skottland skiftar snabbt och vanligtvis hinner man med både sol, moln och regn på en dag så packa för alla väder.

  • FLYGPLATS: Det är lättast att flyga till Edinburg eller Glasgow.

  • BOENDE: Små hotell och Bed & Breakfasts ligger i varenda hörn i Skottska Högländerna och för några år sedan bokade vi aldrig något i förväg utan bara tog in på något ställe som såg mysigt ut när det började närma sig middagstid. Detta fungerar inte längre då nästan allt bokas upp i förväg sedan alla anslöt sig till tex Booking.com så jag rekommenderar att boka ert boende så tidigt ni kan för att få tag i godbitarna (de flesta ställen har bara 2 eller 3 rum).

  • MAT: Skottland är inte kända för sin mat och med all rätt. Förr i tiden var den ofta riktigt dålig men numera är den mycket bättre, men jag skulle fortfarande ställa in mig på "helt okej" på de flesta ställena och inte förvänta sig en gourmetmåltid. Det är mycket klassisk pubmat som Fish & Chips och skaldjur. I denna guide kommer jag skriva ut restauranger som jag tycker är bättre än standard och vissa platser kommer inte ha några restaurangrekommendationer, och det betyder att ni bara kan ta den puben ni känner för :)

  • TID I BIL: Beroende på vilken flygplats ni åker till är denna rutt totalt 14 eller 13,5 timme lång, vilket ger ett snitt på 2 timmar i bilen varje dag vilket enligt mig är det gyllene numret för en roadtrip!


DAG 1 - GLENCOE & FORT WILLIAM


Efter att ni har landat på flygplatsen och hämtat ut er hyrbil tar ni sikte mot Glencoe National Park. Landar ni tidigt på dagen kan ni ta vägen via Oban för lunch. Glencoe är en av Skottlands absolut vackraste nationalparker och bilvägen går rakt igenom den så ni kommer kunna se allt från bilfönstret om ni vill, men det finns även massvis av hiking trails om ni känner för att sträcka på benen efter den långa resan. Ni kan även stanna vid Wee White House (heter egentligen Lagangarbh Hut) som är en klassisk vykortsbild från Skottland med en liten vit stuga som ligger helt för sig självt vid bergets fot.


När det börjar närma sig middagstid tar ni er vidare mot Fort William som är en perfekt knytpunkt i de nedre högländerna. Här finns massor av små hotell, B&Bs och ett flertal restauranger att välja bland.




DAG 2 - MALLAIG & GLENFINNAN


När ni vaknar i Fort William finns möjligheten att ta en dagstur med Hogwartståget (The Jacobite Steam Train) till Mallaig och tillbaka. Detta har jag velat göra länge men biljetterna säljer slut nästan ett år i förväg så här måste man vara på hugget! Jag har hört att de även släpper några biljetter på plats på stationen varje morgon om man vill vara där tidigt och chansa. Turen är ca 2 timmar lång varje väg och har sedan ett stopp i Mallaig på 2 timmar innan det åker tillbaka igen. Om ni tar morgonturen passar detta stopp perfekt för en lunch.


Om ni inte vill/kan åka tåget går det självklart utmärkt att åka ut till Mallaig med bil också. Vägen ut är vacker och vattnet är så turkost så att du kommer undra om du är i Skottland eller på Maldiverna. Vill ni kan ni stanna vid Glenfinnan Viaduct där Hogwartståget åker över (försök matcha så att ni ser det!). Det är denna viadukt som används i andra Harry Potter-filmen när Harry och Ron kommer i den flygande bilen.


Är det fint väder rekommenderar jag att stanna i byn Arisaig och köpa med er Fish & Chips och sedan åka vidare till Camusdarach Beach för en lunchpicknick (och kanske ett dopp om vädret tillåter!).


Sedan kommer ni fram till Mallaig som är en söt liten fiskeby. Checka in på Seaview Guest House och ät middag på en av de lokala restaurangerna.



DAG 3 - ISLE OF SKYE


Från Mallaig tar ni färjan över till Isle of Skye. Denna ö är som en vacker lekpark för vuxna, det finns SÅ mycket att göra! För att nämna några favoriter så har vi The Fairy Glen, The Fairy Pools, hike upp till Old Man of Storr, whiskeyprovning på Talisker Distillery, strosa runt i Portree, fyren vid Neist Point. Läs på om alla dessa platser innan så att ni vet historien bakom dem, det gör dem så mycket roligare att besöka!


Ät på The Oyster Shed för hål-i-väggen-känsla med dagsfärska skaldjur, eller på Cuillin Hills för mer restaurangkänsla. Den sistnämnda är även ett fint hotell om ni föredrar det framför B&B's.



DAG 4 - PLOCKTON


Från Isle of Skye åker ni vidare till den första av mina två favoritbyar - Plockton. Om ni vill besöka ett skottskt slott under er resa rekommenderar jag varmt att stanna vid Donan Eilean Castle på vägen (Katos slott i Mio min Mio!). Jag är ingen museum eller sevärdhetsperson egentligen men detta slott ligger så otroligt vackert och har mycket historia som gör den till ett riktigt spännande utflyktsmål.


När ni kommer till Plockton, en liten miniby vid vattnet med endast 468 invånare, så checkar ni in på MacKenzie's Bed & Breakfast som ligger mitt på den lilla hamngatan. Om ni inte lyckas få rum där så är Plockton Hotel som ligger några hus bort också jättemysigt. Om vädret tillåter rekommenderar jag en promenad runt byn för att titta på alla söta hus och vackra trädgårdar, eller en Sälsafari som Plockton är känt för. Den mest populära drivs av Calum, en av ägarna till MacKenzie's Bed & Breakfast.


Om vädret tillåter, ta något att dricka i Plockton Hotel Beer garden vid havskanten och för en enklare måltid kan ni stanna här även för mat. Vill ni har lite mer fine dining rekommenderar jag The Plockton Inn varmt (boka i förväg).




DAG 5 - APPLECROSS


Det är dags att åka vidare till den andra av mina två favoritbyar - Applecross. Vägen hit från Plockton är vacker men vindlande och även fast det inte är så långt avstånd så tar den längre tid än man tror att åka då den är så liten. Det finns massor av utkiksplatser på vägen där man kan stanna.


Det bästa stället att äta i Applecross är Applecross Inn (vi åt både lunch och middag här!) men precis brevid finns även en foodtruck med enklare grillmat och en glassvagn om man vill köpa med sig något och sitta längst stenstranden. För middag på Applecross Inn rekommenderar jag att boka bord i förväg, och se även om ni kan få tag i boende här. Finns det inget rekommenderar jag även Applecross B&B varmt där vi bodde sist vi var där.


Även i Applecross rekommenderar jag att promenera runt i byn och sist vi var där var det en värmebölja så vi tog en 40 minuters promenad till en "hemlig" strand som heter Ardbain för att ta ett dopp. Det var en helt magisk liten kritvit strand med turkost vatten och inte en annan människa i sikte så jag rekommenderar absolut denna promenad oavsett om man är badsugen eller inte. Nästa gång kommer jag se till att vi har med oss lite picknick eller något att dricka också. Stranden var lite svår att hitta och finns inte med på någon karta men om ni åker in emot Ard Dhubh från Applecross så finns det en liten parkeringsficka på vänster sida vägen med träskylten på bilden nedan. Där parkerar ni och promenerar ifrån.


DAG 6 - LOCH NESS


Sedan är det dags att börja åka ifrån kusten och in i landet. Om ni har längre tid än en vecka rekommenderar jag att ni fortsätter upp längst kusten till Ullapool men om ni har en vecka som vi brukar ha åker ni in emot Loch Ness, för vad är väl en Skottlandsresa utan att leta efter det berömda Nessie-monstret? ;) Stanna på Coul House Hotel som ligger på vägen för lunch.


Vid Loch Ness ligger en liten by som heter Drumnadrochit som är perfekt att ha som utgångspunkt. Här ligger bland annat The Loch Ness Centre i gamla Drumnadrochit Hotel där den tidigare ägarinnan sägs vara en av de första som såg odjuret. Centret är byggt som en rundtur där man får se och höra hela legenden om Nessie samt all forskning som gjorts hitills. Jag som älskar myter, legender och allt som är övernaturligt tycker såklart att detta är väldigt spännande!


Några minuter bort ligger även Urqhuart Castle om ni är sugna på ytterligare ett gammalt Skottskt slott. Detta ligger mestadels i ruiner precis vid sjökanten. Checka in på Highland Bear Lodge eller Loch Ness Lodge för lite mer lyx och ät middag på den lokala puben Fiddlers Pub (boka innan).





DAG 7 - CULROSS


Sista stoppet är en nyfunnen kärlek för mig och från och med nu ett MÅSTE för alla som åker till Skottland (jag lovar, ni kommer inte att ångra er). Från Loch Ness åker ni ner till den lilla sagobyn Culross som ligger strax utanför Edinburg vilket ger er en perfekt location för att enkelt ta er till flygplatsen nästa dag. Stanna till på Atholl Palace Hotel på vägen för en afternoon tea.


Checka in på The Dundonald och ta er tid att verkligen strosa igenom varenda liten gata i den här byn då allt känns som att man hamnat mitt i en saga. För Outlanderfans finns också många filmlocations att se här då Culross användes som kuliss för både säsong 1, 2 samt 4 av serien. Man kan även besöka Culross Palace, Dunimarle Castle samt shoppa i de små butikerna. Om man har en lunch här rekommenderar jag Bessie's Café eller The Orangery om ni går upp till slottet. För middag rekommenderar jag Red Lion Inn som är den lokala puben och i princip det enda stället att äta på kvällen, men vi älskade det då den har en så otrolig genuin pubkänsla, är mysigt inredd och hade en bred meny.

När ni vaknar på hemresedagen och har njutit av The Dundonalds helt magiska frukost på lokala råvaror (vi bodde i The Cottage så vi fick den underbara frukostkorgen) och åker hem senare på dagen kan ni fortsätta utforska Culross, åka in till Edinburg en sväng eller för Outlanderfans ligger Midhope Castle (Lallybroch) bara en kort biltur därifrån.




Hoppas att ni gillade den här guiden till mina favoriter i de Skottska Högländerna, trevlig resa!


Kram, Fanny

0 kommentarer
bottom of page